Lite spridda tankar efter #smios12

HenrikKommunikationLeave a Comment

Är sociala medier lösningen på allt? En tillspetsad fråga och svaret är ju givetvis: nej, det är inte lösningen på allt. Men det öppnar upp nya möjligheter som vi inte haft förut.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) arrangerade idag ett seminarie om sociala medier i offentlig sektor (#smios12). Tror att arrangemanget är återkommande. Givetvis filmades det mesta och du hittar allt material på MSB’s youtube-kanal.

Vi måste rannsaka oss själva och inte ha en övertro till de sociala kanalerna. Vilken genomslagskraft har de olika kanalerna och var hittar vi den målgrupp som vi vill nå? Vi måste göra vår hemläxa och välja kanal och budskap anpassat till målgruppen även i de sociala kanalerna. Dvs det som gäller i de traditionella kanalerna gäller även i de sociala.

Jonas Landgren pratade återigen (lyssnade ju på honom i Örebro 10/10) om hur vi kommunicerar via kanalerna. Han reflekterade kring om hur vi kommunicerar inte bara genom faktiska uppdateringar utan också genom vilka vi väljer att följa respektive retweeta/dela. Vilka signaler ger det? Det konkretiserades vidare när personerna bakom twitterkontot YB_sodermalm berättade om att de utan vetskap retweetade en känd nazist. Dvs ha ett tydligt tänk kring vad som sägs och av vilka.

Det är ett komplext kommunikationslandskap vi verkar i, riktigt roligt och utmanande om du frågar mig. Tror att vi måste våga lite mer och inte analysera i oändlighet. Jag är imponerad av polisens nationella satsning som faktiskt är av karaktären: våga – kör!

Vi borde vara fler som vågar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.