Lättfotad utveckling och varför finns beta?

HenrikMitt livLeave a Comment

Du har säkert stött på att en webbplats eller webbtjänst är i beta-version. Jag är lite allergisk mot uttrycket beta. I grunden är webben i ständig utveckling, behövs begreppet beta då?

Många utvecklingsprojekt tar lång tid, levererar inte önskad funktion och kostar för mycket pengar. I grunden tror jag det beror på att utveckling och användning inte är sammankopplat. Jämför med de användargenererade stigar som oftast brukar finnas i parker och grönområden. Nu vet jag att flera kommuner istället låter användarna först visa vart de naturliga gångstråken bildas för att sedan anlägga resterande del av en park.

Lite så fungerar webben, vi kan inte riktigt veta hur användaren väljer att använda funktioner och tjänster. Vi kan tro och anta, men risken är att det blir fel. Därför behöver vi anpassa och bli mer lättrörliga i webbutvecklingsledare för att kunna justera efter hand.

Arbetssättet kräver helt nya konstellationer av utvecklare, kravställare, specialister och användare. Utvecklingen sker mer parallellt än i etappform. Vet att det finns många som redan arbetar liknande men fler borde verkligen våga släppa kontrollen och experimentera mer.

Inlägg 022 i #Blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.