Framtidens webb – bloggstafett i #Blogg100

HenrikMitt livLeave a Comment

På tisdag ska vi på jobbet ha en framtidsdag om våra framtida webbar och digitala tjänster. Jocke Jardenberg ska ha ett pass under rubriken ”Framtidens webb” ska bli spännande att se vad Jocke tar upp.

Själv har jag flera gånger fått frågan vad jag tror är framtidens webb. Har funderat och svarat utifrån hur jag själv skulle vilja ha det. Tänker vi flera steg framåt så kommer ännu fler tjänster eller service finnas digitalt. Jag säger digitalt eftersom jag tror att det kanske inte alltid kommer finnas en webbplats kopplat till en tjänst eller service. Hur ska det då gå till? API svarar jag. Tänk dig att du kan samla alla aktuella tjänster som du ofta använder i en egen portal eller sida som du anpassar efter dina behov. Din personifierade startsida. Några tappra försök har ju gjorts men det är först nu tekniken bakom börjar fungera. För i min värld handlar det inte om länkande utan integrerade tjänster. Behöver du anmäla Vab så loggar du bara in på din sida och där finns en app där du direkt anmäler till försäkringskassan utan att behöva fysiskt besöka deras webbplats.

För att få förståelse så drar jag jämförelsen med app fast för en personifierad startsida. En webbplats/portal där du installerar de appar du för tillfället är i behov av och därifrån sköter du sen dina ärenden och följa flöden.

Det är först nu infrastrukturen börjar komma på plats och vanan hos användaren börjar också komma så smått. Så jag tror framtiden handlar om öppen data, API, Big data, appar på webben och mindre av stora portaler från enskilda myndigheter och företag.

Vad tror du är framtidens webb? Kommentera gärna och sprid vidare! För att delta i stafetten skriv ett inlägg där du beskriver din syn på framtidens webb, tagga gärna med #framtidenswebb

Inlägg 011 i #Blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.