Kartor som informationsbärare

HenrikWebbenLeave a Comment

Kartor eller geotjänster är verkligen nätets stora grej just nu. Att visualisera olika data via kartor är väldigt populärt. Varför? Tror det beror på att många av oss har lätt att ta till oss information via karta eftersom vi kan relatera till var vi finns i förhållande till informationen. En annan orsak är att många av oss går omkring med riktigt kraftfulla gps-mottagare som på någon sekund kan positionera oss; smarta telefonen.

Kortfattat kan sägas att infrastrukturen kring karttjänster numera är utbyggd och det är enkelt att som användare ta till sig tekniken.

Det finns många olika typer av användningsområden, nedan listar jag några tjänster som jag tycker fångar in användarnytta på flera olika sätt.

Kajakplatser.se –  Här kan du få tips och lämna tips om olika saker som rör kajak. Tältplatser, uthyrare, iläggningsplatser med mera. Att Henrik som driver sajten är kajakintresserad och jobbar med geodata gör inte saken sämre. Allt byggt på opensource.

Openstreetmap.org – jag har skrivit om openstreetmap tidigare men det tål att upprepas. Kartor har historiskt sett varit dyrt och få förunnat, digitaliseringen ger fler möjlighet att använda och förädla kartmaterial. I väntan på att Lantmäteriet ska öppna upp sina kartor så är openstreetmap ett gott alternativ.

Sveriges hjärtstartarregister – kan rädda liv. Var finns närmaste hjärtstartare? Ett register visualiserat på karta. Registret finns också som App.

SVT Pejl jobbar med olika öppen data i kombination med kartor för att visualisera. Att kombinera datakällor med kartor precis så som SVT Pejl gör tror jag vi kommer se mycket mer av. Gränserna och tekniken flyttas ständigt framåt och senast var det Lexbase som skapade mycket rabalder.

Tipsa gärna vidare om bra karttjänster i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.